epa00883051 (FILE) A file picture dated 04 October 2005 shows the Turkish national flag flying close to the European Union flag in Istanbul, Turkey. European Union foreign ministers Monday agreed on a partial freeze of Turkey's membership negotiations following Ankara's failure to allow access to Greek Cypriot traffic, Irish Foreign Minister Dermot Ahern and Austria's Ursula Plassnik told reporters. Plassnik said the agreement meant that the issue would not be put on the agenda of an EU summit to be held in Brussels on December 14.  EPA/TOLGA BOZOGLU

V Slovenijo iz Turčije 40 sirskih beguncev

Vlada se je odločila, da Slovenija na podlagi kvote iz Turčije sprejme 40 državljanov Sirije, ki se jim lahko prizna status begunca. Prvotni načrt je predvideval 20 ljudi. Status mednarodne zaščite je bil letos sicer priznan 58 ljudem, zanj je zaprosilo 612 ljudi.

Preselitev sirskih beguncev iz Turčije v EU je posledica dogovora med EU-jem in Ankaro o ustavitvi prebežniškega toka, ki je bil sprejet marca. Unija je julija lani obljubila preselitev okoli 22.000 beguncev iz tretjih držav.

V četrtek je sicer iz Italije prišla druga skupina prebežnikov v okviru dogovorjenih kvot. Gre za devet oseb iz Eritreje, ki so jih pozno popoldan z avtobusom pripeljali v azilni dom na Viču v Ljubljani.

V okviru premestitvene sheme so prvi begunci iz Grčije in Italije v Slovenijo prispeli maja. Gre za 34 ljudi, državljanov Sirije, Iraka in Eritreje. Status begunca je bil priznan 12, še enajstim pa so priznali subsidiarno zaščito.

V Sloveniji je bila letos mednarodna zaščita tako skupaj priznana 58 ljudem od 612, ki so zanjo zaprosili, med njimi pa je bilo največ državljanov Afganistana, Sirije in Iraka.