(From L) Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, European Union Council President Donald Tusk and European Union Commission President Jean-Claude Juncker shake hands at the end of an European Union Summit held at the EU Council building in Brussels, on March 18, 2016. EU leaders and Turkey's prime minister approved a controversial deal to curb the huge flow of asylum seekers to Europe, with all migrants arriving in Greece from Sunday to be sent back. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIERTHIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images

Podatkovni list EK ob obletnici dogovora EU-Turčija

Ob obletnici izjave EU-Turčija o zmanjšanju migracijskih tokov iz Turčije v Grčijo in izgube življenj na morju je Evropska komisija objavila podatkovni list z rezultati dogovora.

V podatkovnem listu Evropska komisija ocenjuje, da je kljub zahtevnim okoliščinam prvo leto izvajanja izjave prineslo oprijemljive rezultate in pokazalo, da je poslovni model tihotapcev, ki izkoriščajo migrante in begunce, možno razbiti. “Prizadevanja vseh strani in vseh držav članic EU se morajo nadaljevati, izjava EU-Turčija pa predstavlja pomemben element celovitega pristopa EU na področju migracij, “​ so še zapisali v izjavi.