TO GO WITH AFP STORY BY CHRISTIAN SPILLMANN
European Commission President Jean-Claude Juncker answers questions during an interview with AFP on August 4, 2015 in Brussels. EU governments have a duty to help the flood of migrants arriving in Europe and must not cave in to populist demands to turn them back, European Commission chief Jean-Claude Juncker said on August 5.  AFP PHOTO / JOHN THYS        (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Juncker o varnosti, migracijah in podnebnih spremembah pred zasedanjem EU sveta

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pred zasedanjem Evropskega sveta 22. in 23. junija 2017 predstavil trenutno delo Komisije na področju obrambe, varnosti, podnebnih sprememb, migracij in solidarnosti med državami članicami EU.

Poudaril je pomen sodelovanja na področju obrambe in varnosti, kakor dopušča pravo EU, ter dodal, da bo partnerstvo z Natom ostalo temelj tega sodelovanja. V zvezi z migracijami je opozoril na pomen vzpostavitve evropske mejne in obalne straže za varovanje zunanjih meja EU ter izpostavil pomen solidarnosti pri vprašanju migracij.

Posebej pa je spregovoril tudi o odločitvi ZDA, da odstopijo od pariškega podnebnega sporazuma. V zvezi z odločitvijo je izrazil obžalovanje in dodal, da se EU zato ne bo ponovno pogajala o sporazumu, ampak bo okrepila sodelovanje s partnericami za njegovo izvajanje.

Celotno sporočilo

Prilagamo povezavi na oba govora predsednika Junckerja v angleščini:

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-1644_en.htm

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-1647_en.htm