Loading Dogodki

« All Events

  • This dogodek has passed.

SEM: Razstava Afganistan – slovenski pogledi

maj 25, 2017 - marec 30, 2018

Slovenski etnografski muzej gosti novo osrednjo razstavo Afganistan – slovenski pogledi. Razstava odstira poglede na deželo Afganistan, na njegovo bogato kulturno zgodovino in zapuščino, čeprav so desetletja nemirov, ki so se začeli konec 70-ih let, močno preoblikovala to kulturno krajino in ljudi. 

Razstava je avtorsko delo mag. Ralfa Čeplaka Mencina, kustosa za Azijo, Oceanijo in Avstralijo v Slovenskem etnografskem muzeju.

Zgodbe več kot dvajsetih Slovenk in Slovencev, ki so potovali po Afganistanu že v zgodnjih 70-ih letih, v času, ko je bila to še miroljubna, odprta država, in drugih, ki so jo spoznavali tudi v obdobjih po tem – vse do danes, so na razstavi predstavljene skozi fotografijo, spomine in predmete iz njihovih zasebnih zbirk.

Med skoraj 400 razstavljenimi predmeti je zbirka pričevalnih predmetov o raznoliki tradicijski kulturi Afganistana 19. in 20. stoletja, izposojena za razstavo iz Muzeja za Azijo in Pacifik iz Varšave. Obsega glasbila, oblačila in pokrivala, orožje, nakit, preproge, slike …

Na begunsko krizo in na nujnost vračanja k humani prihodnosti nas opominjajo instalacija mag. Eve Petrič Brez meja in predmeti ter šotor zbrani v begunskem centru Idomeni na grško – makedonski meji spomladi leta 2016. Posebno doživetje na razstavi ustvarja umetniška sonorična instalacija Spevi neobstoja avtorice mag. Hanne Preuss.

afganistan

Podrobnosti

Začetek:
maj 25, 2017
Konec:
marec 30, 2018
Dogodek Category:

Prizorišče

Slovenski etnografski muzej
Metelkova 2
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map