Loading Dogodki

« All Events

  • This dogodek has passed.

Otroci brez otroštva, razstava plakatov

marec 23, 2017 - maj 25, 2017

otroci.brez.otrostva_vabilo
Na razstavi Otroci brez otroštva Mestni muzej Ljubljana predstavlja plakate na temo problematike otroškega dela po svetu, ki so jih udeleženci projekta Muzej v malem zbrali na natečaju za osnovne šole in družine. Plakati ozaveščajo javnost in opozarjajo na kruto realnost otrok, ki še vedno nimajo možnosti izbire med brezskrbnim otroštvom in delom v tovarnah.

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane so v letošnjem šolskem letu že četrtič pripravili celoletni kulturno-vzgojni participativni projekt Muzej v malem, pri katerem mladi radovedneži spoznavajo muzej in muzejske poklice. V preteklih letih so podrobno preučevali obdobje koliščarjev in Rimljanov ter življenje in delo Jožeta Plečnika. Tokrat pa smo s štirinajstimi 10 do 13 let starimi učenci Osnovne šole Trnovo ob razstavi Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital spoznali ljubljanske tovarne in raziskali problematiko otroškega dela, ki žal ni le del preteklih obdobij.

Preko 150 milijonov otrok po svetu se še danes vsako jutro namesto v šolo odpravi na delo. Večina svoje delo opravlja za drobiž in v nemogočih razmerah. Če se ta realnost dogaja daleč od naših oči, še ne pomeni, da ni del našega življenja, saj imajo izdelki, ki nam vsakodnevno lajšajo življenje, veliko večjo ceno, kot jo vidimo sami. Tudi marsikatero našo igračo in mnoga oblačila, ki si jih vsak dan nadenemo, so pomagale narediti otroške ročice v tovarnah po svetu.

Rezultat srečanj letošnje ekipe Muzeja v malem je razstava Otroci brez otroštva, ki so jo učenci s pomočjo muzejskih strokovnjakov zasnovali in postavili sami. Pripravili pa so tudi igrana kostumirana vodstva po razstavah Nova doba prihaja! in Otroci brez otroštva.

Na razstavi je na ogled tudi celopostavni kip otroka delavca Zhang Thong, ki so ga otroci ustvarili skupaj z akademskim kiparjem Miho Knezom.

Podrobnosti

Začetek:
marec 23, 2017
Konec:
maj 25, 2017
Dogodek Category:

Prizorišče

Mestni muzej Ljubljana
Gosposka 15
Ljubljana,
+ Google Map