Loading Dogodki

« All Events

  • This dogodek has passed.

Med nami in z nami – obeležitev svetovnega dneva beguncev

april 25, 2018 - junij 20, 2018

To leto beležimo že osemnajsti svetovni dan beguncev. Osebe z begunsko in migrantsko izkušnjo živijo med nami in z nami ter se v družbo vključujejo na različnih pomembnih področjih kot so družbeno-socialno, kulturno, izobraževalno področje ter področje trga dela. Inštitut za afriške študije skupaj s partnerskima organizacijama Društvom za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur ODNOS ter Javnim zavodom Cene Štupar – Centrom za izobraževanje Ljubljana, ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev že tretje leto zapored organizira niz dogodkov v sklopu projekta »Med nami in z nami«
Inštitut za afriške študije skupaj s partnerskima organizacijama Društvom za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur ODNOS ter Javnim zavodom Cene Štupar – Centrom za izobraževanje Ljubljana, ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev že tretje leto zapored organizira niz dogodkov v sklopu projekta »Med nami in z nami«, financiranega s strani Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov in Sklada EU za azil, migracije in vključevanje.

Namen projekta »Med nami in z nami« je ozaveščanje slovenske širše javnosti o položaju oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v slovenski družbi, o skupnih izzivih vključevanja in integracije na lokalnem, državnem in mednarodnem kontekstu, o dobrih praksah, izkoriščanju priložnosti, ki jih prinašajo migranti, ter o poteh do solidarnega in kvalitetnega sobivanja.

V sklopu projekta bo letos organiziranih pet posvetov v večjih mestih v Sloveniji, 20. junija – na Svetovni dan beguncev – bo potekala osrednja prireditev na muzejski ploščadi SEM v Ljubljani, v predvidoma štirinajstih različnih mestih pa bodo razstavljena tudi najboljša likovna dela mladinskega natečaja »Med nami in z nami«.

Razstava prikazuje najboljša dela z natečaja, ki so jih ustvarili osnovnošolci od 3. do 9. razreda iz osnovnih šol po vsej Sloveniji. Preko likovne izraznosti razstava odpira pogled otrok na obravnavano tematiko ter poudarja pomembnost neposrednega stika z osebami z begunsko izkušnjo ter pomembnost lokalne skupnosti za njihovo vključevanje. Na otvoritvi razstave v prostorih Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, ki bo v sredo, 25. aprila ob 18. uri, bodo med drugimi spregovorili županja Občine Črnomelj, predstavnice/k Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov, ter direktorica ZIK-a. Orisala se bo lokalno-specifična situacija v Črnomlju in okolici, likovna dela se bodo predstavila kot iztočnice za vključujoč pogovor o dojemanju beguncev in migrantov, o izzivih in dobrih praksah njihovega vključevanja, ter o večkulturnosti kot obogatitvi družbe.

DB 2018 – Sporočilo za javnost pred dogodkom

Podrobnosti

Začetek:
april 25, 2018
Konec:
junij 20, 2018
Dogodek Categories:
,